PBM-Onderhoud voor een veilige werkomgeving

PBM-Onderhoud voor een veilige werkomgeving

Veel aandacht wordt besteed aan het selecteren van de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) en het dragen ervan op de werkplek. In een eerdere blog hebben we het bijvoorbeeld al uitgebreid gehad over het kiezen van de juiste PBM. Één aspect dat soms over het hoofd wordt gezien, is het regelmatig onderhouden van PBM. In deze blog bespreken we waarom het onderhouden van PBM belangrijk is en geven we praktische tips over hoe je dit kunt aanpakken. 

Soorten PBM om te onderhouden 

Elke PBM heeft regelmatig onderhoud nodig. Denk hierbij aan veiligheidsschoenen, handschoenen, veiligheidsbrillen en veiligheidshelmen.

 • Veiligheidsschoenen: Controleer regelmatig op slijtage, beschadigingen en zorg ervoor dat de zolen en stalen neuzen intact zijn. Reinig de schoenen ook regelmatig om de levensduur te verlengen.
 • Handschoenen: Inspecteer handschoenen op scheuren, gaten of andere beschadigingen. Afhankelijk van het type handschoen kunnen ze worden gereinigd of vervangen. Zorg ervoor dat de handschoenen goed passen om maximale bescherming te bieden.
 • Veiligheidsbrillen: Reinig de lenzen regelmatig om een helder zicht te behouden. Controleer het frame op scheuren en zorg ervoor dat de bril goed op het gezicht past.
 • Veiligheidshelmen: Controleer de helm op deuken, barsten of andere tekenen van schade. Zorg ervoor dat het bevestigingssysteem goed functioneert en de helm stevig op het hoofd blijft zitten. 

Waarom is PBM-onderhoud belangrijk?

 • Levensduur verlengen: Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van PBM, waardoor je als bedrijf kosten bespaart op frequente vervangingen.
 • Effectiviteit behouden: PBM verliezen na verloop van tijd hun effectiviteit als ze niet goed worden onderhouden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de bescherming op het hoogste niveau blijft.
 • Veiligheid garanderen: Slecht onderhouden PBM kunnen een vals gevoel van veiligheid creëren. Alleen goed onderhouden beschermingsmiddelen kunnen de veiligheid van werknemers echt waarborgen. 

Hoe kan je PBM effectief onderhouden?

 • Inspectie routine: Stel een regelmatige inspectieroutine in voor alle PBM. Controleer op scheuren, slijtage, gebroken onderdelen en zorg ervoor dat alle functies intact zijn.
 • Reiniging en desinfectie: Reinig PBM regelmatig om vuil en bacteriën te verwijderen. Desinfecteer indien nodig, vooral bij PBM die dagelijks worden gebruikt.
 • Opslag op de juiste manier: Bewaar PBM op een droge, schone plaats, weg van direct zonlicht en extreme temperaturen. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage.
 • Vervanging van onderdelen: Vervang beschadigde onderdelen onmiddellijk. Gebruik geen PBM met ontbrekende of kapotte delen, omdat dit de werknemer in gevaar kan brengen.
 • Training van werknemers: Zorg ervoor dat werknemers getraind zijn in het juiste onderhoud van hun PBM. Dit kan het bewustzijn vergroten en ervoor zorgen dat iedereen betrokken is bij het behouden van een veilige werkomgeving. 

PBM zijn essentieel voor de veiligheid op de werkplek, maar alleen als ze goed worden onderhouden. Het investeren in regelmatig onderhoud is een investering in de veiligheid en het welzijn van werknemers. Door aandacht te besteden aan PBM-onderhoud, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun werknemers altijd worden beschermd tegen mogelijke risico's. Vergeet niet om deze blog, vol handige tips, te delen met je team! Vergeet niet om ons te volgen op LinkedIn voor meer informatie over PBM!

| Gepubliceerd op: 24 januari | Terug
Bel mij terug
{{error}}