Tips voor het kiezen van PBM

Tips voor het kiezen van PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kunnen niet ontbreken wanneer je je werknemers wilt beschermen tegen potentiële risico's op de werkplek. Het juiste gebruik van PBM kan ongevallen voorkomen en de veiligheid van je werknemers waarborgen. Bij het kiezen van de juiste PBM zijn er echter verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat de bescherming optimaal is. In deze blog geven we praktische tips en richtlijnen voor het selecteren van de juiste PBM. 

Kies de juiste maat en pasvorm 

Een goede pasvorm van PBM is essentieel om optimale bescherming te bieden. Te grote of te kleine PBM kunnen minder effectief werken en het comfort van de drager beïnvloeden. Zorg ervoor dat je werknemers worden opgemeten om de juiste maat te bepalen voor producten zoals veiligheidsbrillen en handschoenen. Het is bij PBM belangrijk om rekening te houden met individuele verschillen tussen werknemers. 

Identificeer belangrijke eigenschappen van PBM

Elk type PBM heeft unieke eigenschappen die de mate van bescherming bepalen. Bij het selecteren van PBM moet je rekening houden met eigenschappen die verschillende soorten PBM bieden. Enkele punten waar je op kunt letten zijn: 

  • Kies het juiste type mondmasker op basis van het niveau van blootstelling aan schadelijke deeltjes of gassen. Overweeg wegwerpbare of herbruikbare maskers en zorg ervoor dat ze voldoen aan de juiste normen voor filtratie. 
  • Kies veiligheidsbrillen die bescherming bieden tegen de specifieke gevaren, zoals stof, splinters, chemicaliën of impact. Overweeg ook speciale coatings, zoals een krasbestendige laag, om de levensduur van de bril te verlengen. 
  • Kies werkkleding die voldoen aan veiligheidsnormen en voorschriften en zorgen voor comfort en bescherming tijdens alle werkzaamheden. 
  • Kies handschoenen op basis van het type werk en het soort chemicaliën of materialen waarmee wordt gewerkt. Zorg ervoor dat ze de juiste weerstand bieden en comfortabel zijn voor langdurig gebruik. 
  • Kies werkschoenen die comfortabel lopen, maar ook de nodige bescherming bieden. Let hierbij op eigenschappen zoals ademend vermogen, anti-perforatiezool en een beschermneus. 

Onderhoud en vervang regelmatig PBM 

Na het vinden van de juiste PBM is het belangrijk om ze goed te onderhouden en tijdig te vervangen. Hier zijn een paar tips: 

  • Inspecteer: Controleer regelmatig alle PBM op slijtage, beschadigingen of tekortkomingen om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven en hun beschermende functie behouden. 
  • Reinig en desinfecteer: Volg de instructies voor het reinigen en desinfecteren van de PBM om verontreiniging en verspreiding van bacteriën of virussen te voorkomen, vooral bij PBM die in contact komen met lichaamsvloeistoffen of vuil. 
  • Vervang wanneer nodig: PBM heeft een beperkte levensduur, afhankelijk van het type en het gebruik. Zorg ervoor dat je voor elk type PBM op de hoogte bent van de mate waarin PBM moeten worden vervangen, en vervang ze op tijd, zelfs als ze er nog goed uitzien. 

Het selecteren van de juiste PBM is van cruciaal belang om de veiligheid en het welzijn van je werknemers te waarborgen. Door veiligheid op de werkplek prioriteit te geven, kun je ongevallen voorkomen en een positieve impact hebben op de productiviteit en het welzijn van je team. 

Bij Castor heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een uitgebreid assortiment PBM-artikelen. Heb jij vragen over deze blog of ons PBM assortiment? Neem contact met ons op, wij beantwoorden ze graag! Volg ons ook op LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle laatste nieuwtjes en ontwikkelingen.

| Gepubliceerd op: 01 augustus | Terug
Bel mij terug
{{error}}