De beste schoonmaakmethoden voor verschillende oppervlakken en materialen

De beste schoonmaakmethoden voor verschillende oppervlakken en materialen

Het schoonmaken van verschillende soorten oppervlakken en materialen is essentieel voor een gezonde en veilige omgeving. Als facilitaire groothandel weten we als geen ander hoe belangrijk het is om ruimtes op de juiste manier schoon te maken. In deze blog bespreken we de meest voorkomende oppervlakken en welke schoonmaakmethodes en -middelen je kan gebruiken om deze oppervlakken te reinigen.

Schoonmaakmethoden per type oppervlak 

In een ruimte komen verschillende oppervlakken voor, denk aan harde vloeren, tapijt of glas. Deze materialen worden niet allemaal op dezelfde manier schoongemaakt. Voor harde vloeren wordt er bijvoorbeeld vaak een stofzuiger gebruikt, terwijl voor glas een microvezeldoek ideaal is. Hieronder gaan wij dieper in op de soorten oppervlakken en welke schoonmaakmethodes wij aanraden. 

Harde vloeren schoonmaken 

Harde vloeren, zoals tegels, marmer, beton en hout, zijn één van de meest voorkomende oppervlakken in gebouwen. Ze zijn daarmee de meest zichtbare en gebruikte oppervlak in een ruimte. Om harde vloeren goed schoon te maken, is het belangrijk om de juiste schoonmaakmiddel te kiezen op basis van het materiaal. Voor tegels en beton is een alkalisch reinigingsmiddel de beste optie. Voor marmer en houten vloeren zijn milde reinigingsmiddelen op basis van pH-neutrale zeep de beste keuze. Er zijn twee methodes om harde vloeren te reinigen: 

 • Nat reinigen: deze methode houdt in dat je met water en schoonmaakmiddelen vuil en vlekken verwijdert. 
 • Droog reinigen: het gebruik van een stofzuiger om vuil en stof te verwijderen. 

Voor meer informatie over het reinigen van vloeren, kan je onze blog over vloerenonderhoud lezen. 

Tapijt schoonmaken 

Tapijt is een andere veel voorkomende oppervlakte in gebouwen. Tapijt kan snel vuil worden en moet dus regelmatig gereinigd worden. Om goed tapijt schoon te maken, kan je diverse methodes gebruiken:

 • Stofzuigen: regelmatig stofzuigen helpt om vuil en stof te verwijderen 
 • Diepreiniging: dit is de meest effectieve methode en is handig voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en vuil. Dit kan door middel van een tapijtreiniger, zoals de TASKI procarpet 30 en tapijtreinigingsmiddel.
 • Vlekverwijdering: wanneer er een vlek op tapijt komt, raden we aan om deze snel te behandelen met een specifiek reinigingsmiddel dat geschikt is voor de vlek. 

Meubels schoonmaken

Meubels zijn vaak gemaakt van verschillende soorten stoffen en materialen, zoals leer, stof en hout. Voor het schoonmaken van meubels is het belangrijk om een reinigingsmethode te kiezen die veilig is voor het materiaal. Leer kan worden gereinigd met een leerreiniger en conditioner. Voor stoffen meubels is het belangrijk om het etiket te controleren om te zien welke reinigingsmethoden veilig zijn. Voor houten meubels is een zachte doek en milde reinigingsmiddelen de beste optie. Meubels kunnen schoongemaakt worden met de volgende reinigingsmethoden: 

 • Stofzuigen: dit is een belangrijke eerste stap om vuil en stof te verwijderen 
 • Vlekverwijdering: voor de behandeling van vlekken, moet een specifieke reinigingsmiddel worden gebruikt dat geschikt is voor de stof. 
 • Onderhoud: meubels moeten regelmatig onderhouden worden. Denk aan het insmeren van leer en het opfrissen van stoffen. 

Glas schoonmaken

Glas is een belangrijk onderdeel van veel gebouwen en kan snel vies worden door vingerafdrukken en stof. Glas kan op verschillende manieren gereinigd worden: 

 • Glasreiniger: reinig met een zachte doek of spons en een mix van water en afwasmiddel of glasreiniger. Spoel het vervolgens af met schoon water en droog het af met een schone doek. 
 • Microvezeldoeken: om strepen te voorkomen kan je microvezeldoeken gebruiken. Gebruik de doek met of zonder een reinigingsmiddel en wrijf het glasoppervlak schoon. Spoel het vervolgens af met schoon water en droog het af met een schone doek. 
 • Hogedrukreiniger: een krachtig middel om het glasoppervlak snel en effectief schoon te maken. Wees wel voorzichtig en gebruik de juiste drukinstellingen om schade aan het glasoppervlak te voorkomen. 

Door de juiste reinigingsmethoden te gebruiken, zorg je voor een schone en hygiënische omgeving. Als facilitaire groothandel bieden we een groot assortiment aan schoonmaakmiddelen en -apparatuur om je te ondersteunen bij het reinigen van je ruimte. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog of wil je meer informatie over schoonmaakmethoden? Neem dan gerust contact op met jouw rayonmanager of onze klantenservice via 0570622890 of info@castorbv.nl.

| Gepubliceerd op: 02 maart | Terug
Bel mij terug
{{error}}