Het belang van ergonomisch schoonmaken

Het belang van ergonomisch schoonmaken

Het werken in de schoonmaakbranche is niet alleen een heel belangrijk en vaak onderbelicht beroep, het is ook nog eens fysiek zwaar. Tijdens het boenen, wassen, wringen en schrobben is er kans dat er te veel, of op de verkeerde manier, kracht wordt gezet wat kan leiden tot fysieke klachten. Daarom is het belangrijk dat een schoonmaker de juiste tools tot zijn of haar beschikking heeft om ergonomisch te werk te gaan en ook weet hoe deze op een ergonomische manier te gebruiken zijn. In dit blog lees je alles over de belangen van ergonomisch werken, oplossingen voor ergonomisch werken en hoe Castor jou hierin kan ondersteunen. 

De voordelen van ergonomisch schoonmaken 

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de gevaren van een verkeerde werkhouding, verkeerd tillen, de klachten die hierbij komen kijken en andere tips omtrent ergonomisch werken in verschillende branches. Zo ook in de schoonmaakbranche. Aan de hand van een peiling van ACV Voeding en Diensten in 2018, bleek dat maar liefst drie op de vier werknemers (74%) fysieke of psychische klachten ondervindt door het schoonmaakwerk. Ook blijken schoonmakers blootgesteld te worden aan bijzondere risico’s tijdens het werk, wat kan leiden tot lange arbeidsongeschiktheid. Vakbonden hebben de afgelopen jaren gepleit om schoonmaken te erkennen als zwaar beroep, en met succes! Het is dus duidelijk dat ergonomisch werken in de schoonmaakbranche erg belangrijk is en steeds meer aandacht krijgt. Er zijn namelijk behalve de eerdergenoemde voordelen nog vele andere voordelen die gekoppeld zijn aan ergonomisch werken, zoals:

 • Voorkomen van fysieke klachten
 • Verhogen van de werkefficiëntie en -productiviteit
 • Verlagen van het ziekteverzuim binnen de branche
 • Verhogen van het werkplezier
 • Zorgen voor een veilige werkomgeving 

Oplossingen op gebied van ergonomisch schoonmaken

Ergonomisch werken in de schoonmaakbranche is op verschillende manieren te realiseren. Zo is het allereerst van belang om voor schoonmaakpersoneel de juiste producten en tools ter beschikking te stellen. Een handige aanvulling hierop is het geven van voorlichting en trainingen, zodat de beschikbare schoonmaakproducten ook op een efficiënte en fysiek veilige manier gebruikt worden. Op gebied van producten en tools zijn er in de facilitair wereld steeds meer efficiënte en veilige opties te vinden. Hieronder worden een aantal ergonomische schoonmaakproducten uitgelicht, die bij ons verkrijgbaar zijn:

 1. Microvezeldoeken: Door gebruik te maken van handige microvezeldoeken zorg je ervoor dat je efficiënt en ergonomisch bezig bent met schoonmaken. De microvezeldoeken, die zowel droog als vochtig gebruikt kunnen worden, verlichten je werkdruk, hoeven niet uitgewrongen te worden en zorgen voor een hoog reinigingsresultaat.
 2. Ergonomische telescoopstelen: Een juiste werkhouding tijdens het schoonmaken is essentieel voor je fysieke gezondheid. Daarom is het gebruikmaken van telescoopstelen enorm handig om ergonomisch schoon te maken. Deze telescoopstelen zijn op lengte instelbaar, wat ervoor zorgt dat je tijdens je schoonmaakwerkzaamheden dus de juiste werkhouding aanneemt. De telescoopstelen zijn daarnaast ook leverbaar als interieursteel voor wanden, kasten en andere hoge plekken.
 3. Rolemmercombinaties: Het voortdurend tillen van zware emmers is vaak belastend voor het lichaam. Daarom zijn rolemmercombinaties de perfecte oplossing om dit belastende probleem op te lossen. De meeste rolemmercombinaties bieden ruimte aan ten minste twee emmers. Verder bevatten de meeste combinaties ook een duwbeugel om de mopwagen te verplaatsen en een wringpers om je mop uit te wringen. Bij gebruik van een rolemmercombinatie heb je dus alles op een handige en ergonomische manier bij de hand.
 4. Sprayflacons: Het gebruik van sprayflacons met ergonomische triggers is een efficiënte en ergonomische oplossing binnen de schoonmaak, zeker in combinatie met de eerdergenoemde microvezeldoekjes. Gebruik de sprayflacons om je reinigingsmiddel op het microvezeldoekje te sprayen, zodat je de doekjes niet zelf uit hoeft te wringen door gebruik van een emmer. Het uitwringen van een schoonmaakdoek is namelijk erg belastend voor je polsen. Ook de ergonomische trigger zorgt ervoor dat je weinig tot geen kracht hoeft te zetten tijdens het gebruik van de flacon.
 5. Doseerapparatuur met geconcentreerde producten: Het gebruik van doseerapparatuur, in combinatie met geconcentreerd reinigingsmiddel, zorgt ervoor dat je weinig hoeft te tillen met grote hoeveelheden reinigingsproducten. Vul bijvoorbeeld een sprayflacon met een deel geconcentreerd reinigingsmiddel, en vul aan met meerdere delen water, en je bent klaar voor de schoonmaak! Door de sprayflacons te hergebruiken ben je naast ergonomisch ook nog eens milieubewust bezig.
 6. Schrobzuigmachines: Deze machines zorgen voor de ideale oplossing om een groot vloeroppervlak snel en goed schoon te maken, zonder dat hier veel fysieke inspanning voor nodig is. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een schone en veilige vloer in je magazijn of pand, wat een goede indruk achterlaat bij zowel je bezoekers en klanten, als je eigen personeel. 

Hoe kan Castor jou hierin ondersteunen?

Castor legt de nadruk op het zoveel mogelijk aanbieden van efficiënte en ergonomische schoonmaakoplossingen, zodat de eindgebruikers hun werk goed en veilig kunnen doen. Zoals eerder genoemd bestaat het merkonafhankelijke Castor-assortiment uit een breed scala aan efficiënte en ergonomische schoonmaakproducten en -oplossingen, waardoor wij onze klanten veel keuze kunnen bieden. Deze producten hebben wij standaard op voorraad, en kan je in onze webshop vinden. 

Ook zijn onze accountmanagers altijd bereid om langs te komen om de huidige schoonmaakwerkwijze te inventariseren en, aan de hand van de uitkomsten, meer ergonomische oplossingen voor te stellen. Daarnaast zijn onze rayonmanagers in staat om trainingen en voorlichtingssessies te geven aan schoonmaakmedewerkers op het gebied van efficiëntie en ergonomie, om zo ons steentje bij te dragen aan een veilige werkomgeving. Op deze manieren zorgen wij ervoor dat we altijd dichtbij zijn en meedenken met onze klanten en hun vraagstukken. 

Voor meer informatie over de mogelijkheden rondom ergonomisch schoonmaken, neem gerust contact op met onze klantenservice, via 077 – 382 99 40 of info@castorbv.nl.

| Gepubliceerd op: 09 juni | Terug
Bel mij terug
{{error}}