Gevelreiniging

Gevelreiniging

Het reinigen van een gevel moet bij ieder gebouw wel een keer gebeuren. In deze blog leggen we je uit wat gevelreiniging is, wat het belang ervan is, wat een gevel impregneren inhoudt en welke soorten gevelreinigingen er zijn. Lees snel verder voor meer informatie. 

Wat is gevelreiniging? 

Bij gevelreiniging worden de gevels van gebouwen gereinigd. Er kan reden zijn tot gevelreiniging, wanneer er bijvoorbeeld graffiti is aangebracht of simpelweg door de oudheid van de gevels. Deze aanslag tast de gevel aan en kan het beschadigen. Het reinigen van gevels is niet altijd zonder risico. Als er niet op je juiste manier gereinigd wordt, kan schade toegekend worden aan gebouwen. Zo kan de gevel op een mechanische of chemische manier beschadigd worden. Veel metselwerk en soorten natuursteen kunnen hier niet tegen en worden daarom poreus. De gevel kan dan veel water opnemen en zo kan er kans op vorstschade en snellere vervuiling ontstaan. Om dit te voorkomen, is het van belang dat de gevel wordt geïmpregneerd. 

Gevel impregneren 

Het impregneren van een gevel zorgt ervoor dat de gevel geen water meer kan doorlaten. Dit is vaak het geval bij buitenmuren. Het materiaal waarvan impregneer gemaakt is, komt terecht in het materiaal waarvan de wand gemaakt is, zoals hout of steen. Vervolgens worden de poriën van de wand gedicht en hierdoor kan er dus geen vocht meer naar binnen dringen. We zetten de voordelen van het impregneren van een gevel voor je op een rijtje; je krijgt door impregneren een: 

  • Waterafstotende gevel 
  • Schimmelwerende gevel 
  • Brandvertragende buitenmuur 
  • Bescherming tegen zure regen 
  • Graffiti werende muur 

Nadelen gevel impregneren 

Ondanks alle eerder genoemde voordelen van het impregneren van een gevel, zijn er ook een aantal nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet: 

  • De muur ventileert niet meer 
  • Vocht binnen in het gebouw kan niet via muren naar buiten 
  • Impregneren kan alleen als alle scheuren, kieren en poreus metselwerk is hersteld 
  • Tevens moeten voor het impregneren voegwerk, spouwventilatie, kruipruimte, afwatering langs de gevel en dakrandaansluiting in orde zijn 
  • Impregneren moet na een aantal jaar herhaald worden 

Soorten gevelreiniging 

Er kunnen 6 verschillende manieren gebruikt worden om een gevel te reinigen. Bij vrijwel elke methode komt een ladder aan te pas en het is altijd handig om doekjes te gebruiken na de gevelreiniging om kozijnen droog te vegen. Naast onderstaande reinigingsmethoden werkt een ontvetter vaak goed om het vuil op te laten lossen. Bij Castor bieden wij een milieuvriendelijke ontvetter aan. Welke reinigingsmethode het meest voor de hand ligt, ligt aan de mate van vervuiling van de gevel. 

Stralen als gevelreiniging 

Dit wordt gezien als de meest agressieve vorm van gevelreiniging. Bij deze methode wordt water gemengd met straalmiddel en onder hoge druk tegen een wand gespoten met behulp van een hogedrukreiniger. Stralen als gevelreiniging wordt dan ook toegepast bij zware vervuiling, zoals graffiti of heftige roestaanslag. De voegen in de gevel worden in de meeste gevallen behouden door de stralen. 

Chemisch reinigen 

Bij chemisch reinigen wordt er chemisch reinigingsmiddel aangebracht op de gevel, waardoor het vuil oplost. Hierna wordt het middel en het vuil van de gevel gespoeld met water. Deze methode wordt toegepast bij matige vervuiling, zoals verfresten en lichte roetaanslag. Daarnaast bieden wij een biologisch reinigingsmiddel op basis van enzymen aan, wat beter is voor het milieu. Ook deze variant verwijdert alle vervuilingen en aanslag van atmosferische oorsprong. 

Reinigen met stoom 

Bij het reinigen met stoom wordt water verhit tot 150 graden. Dit water wordt onder grote druk tegen een vervuilde gevel gespoten. Deze methode is erg effectief bij lichte vervuiling, zoals klimop of mos. 

Vochtstralen 

Bij vochtstralen wordt er een mengsel van zand en water of glasparels en kalk op de gevel gespoten. Doordat water zachter is dan zand, is de kans kleiner dat bij het reinigen de gevel beschadigd raakt. 

Nevelstralen 

Bij nevelstralen wordt er erg voorzichtig de gevel gereinigd. De indirecte stralen worden namelijk afgestemd op de te reinigen gevel. Deze methode wordt gebruik bij bijvoorbeeld historische gebouwen, waarbij de reiniging van een gevel uiterst voorzichtig moet gebeuren. 

Laserreiniging 

Bij laserreiniging wordt vuil verwijderd door zeer intensief licht. Deze methode is erg arbeidsintensief en wordt het meest beruikt bij lichte gevels. De laser mag niet te lang op dezelfde plek richten, want dan bestaat de kans dat de gevel verkleurt. Ook is het belangrijk dat de juiste kracht van de laser ingesteld wordt voor het juiste oppervlak. Dit kan dan ook uitsluitend door een specialist gedaan worden. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog of wil je meer informatie over gevelreiniging? Neem dan gerust contact op met jouw rayonmanager of onze klantenservice via 0570622890 of info@castorbv.nl.

| Gepubliceerd op: 12 juli | Terug
Bel mij terug
{{error}}