Effectief en efficiënt schoonmaken; hoe doe je dat?

Effectief en efficiënt schoonmaken; hoe doe je dat?

Een schone omgeving is van groot belang voor een gezonde en prettige werkomgeving. Schoonmaakbedrijven spelen hierin een belangrijke rol, maar het is niet altijd even makkelijk om het werk snel en effectief uit te voeren. In deze blog geven we tips voor een effectieve en efficiënte schoonmaak. 

Kies de juiste schoonmaakmiddelen 

Het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen is essentieel voor een effectieve schoonmaak. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt voor de verschillende oppervlakken. Verschillende oppervlakken vereisen verschillende soorten schoonmaakmiddelen en het gebruik van het verkeerde product kan leiden tot inefficiëntie en in sommige gevallen zelfs schade aan het oppervlak. Het is daarom belangrijk om te weten welk schoonmaakmiddel het meest geschikt is voor een bepaald oppervlak. 

Soorten schoonmaakmiddelen voor verschillende oppervlakken 

Er zijn speciale schoonmaakmiddelen beschikbaar voor glas, vloeren, keukens, sanitair en andere oppervlakken. Deze producten zijn vaak specifiek geformuleerd om effectief vuil en vlekken te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen. Het is dus essentieel om de juiste producten te kiezen die het beste passen bij de taak en de oppervlakken die schoongemaakt moeten worden. Wil jij advies van ons ontvangen over welk middel je het beste kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. 

Let op de hoeveelheid en de toepassing van schoonmaakmiddelen 

Naast het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen, is het ook belangrijk om de hoeveelheid en de wijze van toepassing te overwegen. Te veel schoonmaakmiddel kan leiden tot een ophoping van residu op oppervlakken, wat op zijn beurt de aantrekking van vuil kan verhogen en kan resulteren in een minder schone ruimte. Aan de andere kant kan het gebruik van te weinig schoonmaakmiddel leiden tot inefficiëntie en een minder grondige schoonmaak. Om de juiste hoeveelheid van een schoonmaakmiddel te bepalen, kan het nuttig zijn om de instructies op de verpakking te lezen en de aanbevolen hoeveelheden te volgen. Verder is het ook belangrijk om de schoonmaakmiddelen op de juiste manier toe te passen, bijvoorbeeld door ze op te spuiten op het oppervlak en vervolgens af te nemen met een vochtige doek. 

Gebruik de juiste apparatuur 

Het gebruik van de juiste apparatuur is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste schoonmaakmiddelen. Door de juiste apparatuur te gebruiken, kan je niet alleen tijd besparen, maar ook een betere kwaliteit van schoonmaak bereiken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale stofzuigers voor tapijten en harde vloeren en zijn er verschillende soorten moppen en dweilen voor verschillende oppervlakken. 

Kies de juiste stofzuiger 

Stofzuigers zijn er in verschillende soorten en maten en zijn ontworpen voor specifieke toepassingen, zoals tapijt, harde vloeren, of een combinatie van beide. Het gebruik van de juiste stofzuiger voor de taak kan niet alleen het schoonmaken gemakkelijker maken, maar ook de efficiëntie verhogen door het verminderen van de tijd en het aantal keer dat een oppervlak moet worden schoongemaakt. Niet zeker welke stofzuiger geschikt is voor jouw ruimtes? Onze Accountmanagers helpen je graag! Neem contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Kies de juiste moppen en dweilen 

Het gebruik van de juiste moppen en dweilen voor verschillende oppervlakken is essentieel. Er zijn speciale moppen en dweilen voor verschillende soorten vloeren, zoals houten vloeren, tegels of laminaat. Het gebruik van de juiste mop of dweil kan niet alleen helpen bij het verwijderen van vuil en vlekken, maar ook helpen bij het voorkomen van krassen en beschadigingen aan het oppervlak. Het is ook belangrijk om de apparatuur regelmatig te onderhouden en te vervangen wanneer dat nodig is. Het vervangen van de filters van de stofzuiger en het vervangen van versleten moppen en dweilen kan helpen om de efficiëntie van de apparatuur te behouden en de levensduur te verlengen. 

Werken van boven naar beneden 

Bij het schoonmaken is het van cruciaal belang om een goede volgorde te hebben. Een van de belangrijkste principes van efficiënt schoonmaken is het werken van boven naar beneden. Dit houdt in dat je eerst de hoger gelegen oppervlakken schoonmaakt en vervolgens naar de lagere oppervlakken gaat, waarbij je de zwaartekracht in je voordeel gebruikt. Door deze volgorde te volgen, voorkom je dat er vuil en stof op de al schoongemaakte oppervlakken terechtkomt en bespaar je tijd en moeite. 

Welke volgorde kan je aanhouden?

Je kan onderstaande volgorde aanhouden om te voorkomen dat je al schoongemaakte oppervlakken opnieuw moet schoonmaken: 

  • Begin met het schoonmaken van het plafond en de wanden. Deze kan je afstoffen met behulp van een verlengstok of een plumeau. 
  • Vervolgens kan je de wanden afnemen met een vochtige doek of een speciaal reinigingsmiddel. 
  • Nadat je de hogere oppervlakken hebt schoongemaakt, kan je overgaan op de ramen. Begin met het afnemen van het raamkozijn en de vensterbank. Vervolgens kan je de ramen zelf schoonmaken. 
  • Als je de ramen hebt schoongemaakt, kan je verdergaan met de vloeren. Gebruik een stofzuiger of bezem om het vuil op te vegen. Daarna kan je de vloeren dweilen met de juiste schoonmaakmiddelen en apparatuur. 

Door deze volgorde te volgen, kan je ervoor zorgen dat je de schoonmaak efficiënt uitvoert en tijd bespaart. 

Werk gestructureerd 

Om gestructureerd te werken, kan je tijdens het schoonmaken efficiënt gebruik maken van de ruimte. Zo kan je bijvoorbeeld een schoonmaakkar gebruiken waarop je alle benodigde schoonmaakmiddelen en apparatuur plaatst, zodat je niet heen en weer hoeft te lopen om alles te pakken. Hiervoor zijn onze mop- en werkwagens ideaal. Ook is het handig om altijd een extra voorraad schoonmaakmiddelen bij je te hebben. Hierdoor hoef je niet onnodig tijd te verspillen door op en neer te rijden om extra middelen op te halen. 

Schoonmaken kan een tijdrovende en soms lastige klus zijn, maar door deze tips in praktijk te brengen, kan je efficiënt en effectief schoonmaken. Meer tips ontvangen voor het schoonmaken van ruimtes? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

| Gepubliceerd op: 01 mei | Terug
Bel mij terug
{{error}}